Wedstrijdopzet Nationale Competitie
Het doel van de wedstrijden is om de kwaliteit en het imago van foodspecialiteitenwinkels in Nederland te verbeteren. Als ondernemer kun je door deel te nemen aan deze wedstrijden laten zien dat je je kunt onderscheiden in de markt en een voorbeeld bent voor anderen in de branche. Zelfstandige foodspecialiteitenwinkels in Nederland die gecertificeerd zijn via Stichting Foodspecialiteiten Nederland, mogen meedoen aan deze competities.
De wedstrijd
De juryleden van de voorrondes bezoeken onaangekondigd de winkels in maart. De vakjury bezoekt de winkels van dinsdag t/m vrijdag en het jurylid maakt zichzelf bekend tijdens het bezoek. De consumentenjury blijft anoniem, maakt zich niet bekend en mag gedurende de hele week naar de winkel gaan. Ze kopen ook producten in de winkel en nemen dit mee in hun beoordeling. De resultaten van deze beoordelingen bepalen welke winkels doorgaan naar de finale (de beste 3 of 5).
De uitslag wordt bepaald door de beoordelingen van de finalejuryleden. Deze winnaars worden tijdens het feestelijke Branche-Event Foodspecialiteiten op 3 juni bekendgemaakt.
De aan de competities deelnemende winkels worden beoordeeld op de volgende criteria
- Assortiment, presentatie in de winkel en uitstraling
- Verkoopbevordering, klantvriendelijkheid en adviesrol
- Hygiëne o.a. persoonlijk, kleding, winkel en THT
- Social media en online activiteiten (uitsluitend voor consumentenjury)
- Productkennis
- Visie, beleid en mate van onderscheidenheid
De laatste twee criteria kennen een hogere wegingsfactor.
De jury
De jury in de voorronde bestaat uit:
- Onafhankelijke jury FoodBase (bezoek op woensdag, donderdag of vrijdag)
- Juryteam bestaande uit een twee oud-ondernemer (bezoek op woensdag,
donderdag of vrijdag) - mysterie-shopper (bezoek op alle openingsdagen van de winkel)
De jury in de finale bestaat uit:
- Onafhankelijke jury FOODBASE (bezoek op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag)
- Vakjury (bezoek op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag)
- Chefkok/foodie (bezoek op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag)
- Onafhankelijke jury FOODBASE (bezoek op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag)
- Mysteryshopper (bezoek op alle openingsdagen van de winkel)
Planning
Hieronder vind je een globale planning die elk jaar wordt aangehouden, de precieze data volgt voor het volgende jaar.
- Aanmelden kan tot eind februari
- Jurybezoek voorronde van begin maart t/m begin april
- Bekendmaking finalisten/genomineerden begin april, na het jurybezoek
- Jurybezoek finaleronde van half april t/m half mei
- Bekendmaking winnaars tijdens Branche-Event Foodspecialiteiten op 2 juni 2025